Gode råd for hold og trening av jakthunden

Dyrepleier Linn Langset - jeger og oppdretter

- Vi jenter klarer fint å felle, slakte og hjelpe til på jakt vi også!

Linn Langset (27) syntes det er overraskende bra å være jente på jakt, til tross for at dette tradisjonelt har vært en mannsdominert arena.

- Det har skjedd mange positive forandringer i miljøet de siste årene, og på vårt lag er vi nå faktisk tre jenter.

Primært jakter den hundeglade jenta elg, men siden hun har en harehund deltar hun også i harejakta. Samboeren jakter i tillegg storfugl med sine hunder. Elgjakta foregår på nord-Tretten, mens småviltjakta foregår i Fåberg Vestfjell. Den blide dyrepleieren som er bosatt i Vingrom har drevet med hund fra barnsbein av. Sammen med samboeren Cato driver hun kennelen Raitakullen Kennel, med oppdrett av både finsk spets og finsk støver.

- Jeg er også involvert i mine foreldres kennel Losnabakken Kennel, med oppdrett av norsk elghund grå og islandsk fårehund. Så dette har jeg fått inn med morsmelka kan man vel si. Når vi ikke jakter reiser vi mye rundt og stiller ut hundene våre, både innlands og utenlands, forteller Linn.

 Linn er utdannet autorisert dyrepleier og jobber til daglig ved Sentrum Dyreklinikk avdeling Lillehammer. Hun er også autorisert ringsekretær via Norsk Kennelklub (NKK), samt trinn 1 instruktør.

Jakthund - mer enn bare selve jakta

Om man vurderer å skaffe seg ny jakthund er det flere ting man i følge dyrepleieren bør tenke godt igjennom. Både hva slags jakt man skal bruke hunden til, samt vurdere om man har nok tid til å trene hunden, både på jakt og generelt.

- For å forberede hunden best mulig til jakta må den trenes jevnt hele året , det er da man legger det gode grunnlaget for jaktsesongen. Treningen bør være variert, så i tillegg til å trene kondisjon bør hundene også bygge opp muskelmassen.

For å unngå skader og overbelastning på hunden må hunden holdes i form, og ikke være for tykk. En overivrig jakthund kan i følge Linn ikke bare slippes rett ut i skogen uten noen form form grunntrening.

Når det gjelder fóring av jakthunden mener dyrepleieren at dette må vurderes individuelt. Noen hunder trenger litt ekstra mat når de starter hard trening før og under jakta.

- Vi fórer me d Specific og er veldig fornøyd med hvordan våre hunder responderer på dette, både under hardkjør på jakt, under drektighet og etter valping. Det som er viktig er å passe på at man har et kvalitetsfór med gode proteinkilder og nok fett slik at hunden kan prestere best mulig, sier hun.

- Vi bruker generelt ikke mye utstyr på hundene våre, men en "hundepeiler" er for oss en nødvendighet. Ellers kan det være lurt å ha med et førstehjelpsskrin i sekken hvis hunden f.eks. skulle få en kuttskade. I tillegg er det ikke dumt å ha med en liten snacks til hunden som belønning ved innkalling og kobling.

- Mitt beste jaktminne er den gangen jeg felte min første elg i los for min egen hund. Det minnet sitter godt!

Sentrum Dyreklinikk, oktober 2018

Sentrum Dyreklinikk har kompetanse innen halthet og prestasjonsproblemer hos hunder.

Kontakt oss for en konsultasjon. Klikk her >>