- Alderdom er ingen sykdom

Sjefsveterinær Jacobsen

Veterinær Ketil Løland Jacobsen prater entusiastisk mens han undersøker en av dagens seniorpasienter, en ti år gammel labrador som er inne for en generell helsesjekk. Ketil åpner munnen på hunden, lytter på hjertet og bøyer og tøyer på leddene. «Jeg mener dyreeiere bør ha lav terskel for å oppsøke veterinær når Mons eller Passopp ikke virker til å være helt i form, da det ofte finnes flere ting som kan gjøre livet lettere for dem».

Mange år sammen med kjæledyra

Veterinæren er født og oppvokst i Gausdal i et hjem preget av interesse for dyr. Han forteller om gleder og sorger ved hold av undulater og akvariefisk, og spennende erfaringer med oppvekst sammen med riesenschnauzer, dalmatiner, afghansk mynde og saluki. I voksenlivet var det schäfer og irsk setter som skulle bli hans faste følgesvenner.

«Gløden for veterinæryrket har jeg arvet etter min far som også var veterinær. Det er ikke til å legge skjul på at gløden har blitt holdt ekstra ved like ved at min sønn Frederik har gjort samme yrkesvalg som sin far og farfar».

Hans utdanningsplaner var mange, men valget ble etter hvert enkelt, og veterinærstudiet ble gjennomført på Norges Veterinærhøgskole. I 1982 var han ferdig utdannet, og etter noen år med klassisk «dyrlegepraksis» i Gausdal skjønte Ketil raskt at regionen trengte en veterinær med fokus på kjæledyr og hest. Yrkeskarrieren dreide seg derfor gradvis i retning av fulltidsengasjement med drift av tre klinikker for kjæledyr. Sentrum Dyreklinikk ble etablert i 1995, og har nå to søsterklinikker, en i Gausdal og en i Otta.

«Etter å ha praktisert som veterinær i 36 år er jeg selv som senior å regne, og da er det naturlig at jeg engasjerer meg i livskvaliteten for den aldrende katten og hunden. Det er gjort mye forskning for å bedre livet for aldrende hunder og katter, og vi som veterinærer har nå mye å stille opp med når det gjelder muligheter for diagnostikk av problemer, medisinsk behandling, dietter og andre tilskudd som øker livslengden og livskvaliteten for våre aldrende familiemedlemmer.»

Vanlige årsaker til plager hos seniordyra

Veterinæren forteller at de heftigste årsakene til formsvikt og smerte ofte kan finnes i forbindelse med munnhule og tenner, og livskvaliteten ofte kan bli merkbart bedre når adekvat behandling utføres. I tillegg er det mange indremedisinske problemer som lett kan overses av eiere selv, og som kan diagnostiseres og behandles. Eksempler på dette er stoffskifteproblemer, sukkersyke, hjerteproblemer og nyresvikt.

«Jeg glemmer aldri kunden i Gausdal som kort og godt bestilte «lykkepillene» til hunden sin når han jevnlig ringte klinikken. Hunden hans fikk behandling for leddsmerter og artrose, og både hund og eier var lykkelige over at skiturene kunne gjennomføres igjen når diagnose og behandling var avklart.

På spørsmål om når kjæledyr er å regne som seniorer, så svarer Ketil at dette varierer med dyreart og rase. Mellomstore hunder nærmer seg seniorstatus i syv-åtte års alderen, mens for noen gigantraser defineres seniorstatus enda tidligere. For katter tenker han at ni-ti års alder er starten på seniorlivet).

«Det er moro at vi har flere katter som oppnår 20 års alder i vår kundekrets, takket være sunn livsførsel og god oppfølging fra eiers side!»

Sentrum Dyreklinikk har kampanjepriser på konsultasjon og seniorblodprøver for seniorkjæledyr i februar og mars.

Kontakt oss for informasjon >>